"L'exploració és l'activitat de buscar o viatjar amb el propòsit de descobrir, ja siguin pobles o indrets desconeguts. També s'aplica a la cerca d'informació". Nosaltres, els exploradors i exploradores del món, ens hem proposat explorar i conèixer una mica molts de temes interessants al llarg d'aquest curs. A vegades viatjarem amb la imaginació, en altres ocasions viatjarem per l'illa, o pels llibres, per la xarxa... i, per suposat, emprarem totes les eines que tenim al nostre abast. Vos convidam a participar de les nostres recerques, en els nostres viatges, entre tots i totes ben segur que ho aconseguirem!

dissabte, 15 de febrer del 2014

APADRINA UN MOT



Entre dimecres i dijous el segon cicle de la nostra escola ha fet l’activitat “Apadrina un mot”. A 4t B ho vàrem fer el passat dimecres després del pati. Per fer-la vàrem demanar als padrins i padrines la seva presencia a l’aula. Abans de res volem agrair la seva visita, ells tenen les seves feines i obligacions i varen fer un esforç per venir a l’escola. 

Moltes gràcies de tot cor! Sense vosaltres l’activitat hagués estat mancada de l’intercanvi generacional que tan necessari és per preservar la nostra cultura. 
L’objectiu d’aquest taller era mostrar-nos que la llengua és com un esser viu del que cal tenir cura, mantenir-lo en la nostra memòria i investigar el seu origen.  Cal que les paraules no morin  i això passa quan es deixen d’emprar i es perden en l’oblit. 

La manera de fer el taller va ser molt lúdica, el joc que es va plantejar  va propiciar que el contrast entre les dues generacions: padrins/es i nets/es... demostrés que algunes paraules s’han anat deixant en l’oblit però els nostres padrins i padrines encara les mantenen en el seu cor i en la seva memòria.  Moltes paraules anaven associades a records entranyables de la seva infantesa o joventut. L’intercanvi de sabers i experiències va ser molt enriquidor, cal escoltar els padrins amb atenció! En saben molt de moltes coses i aquests sabers no han de quedar a l’oblit! 

Els padrins i padrines varen acceptar participar en el joc i es van ubicar en els diferents grups on la seva participació era molt important. Unes paraules oblidades s’ubicaven a dues papereres i cada grup havia de agafar una a l’atzar; segons la paraula la monitora del taller, na Joana, ens deia si havíem de cercar el seu significat pel context (anava inserida dins un text que solia ser un fragment de rondalla o una frase), o cercar quina accepció del diccionari Alcover - Moll era la que es relacionava dins el context que estaven llegint.

Això és molt important ja que sabem que la lectura sovint s’ens fa difícil perquè desconeixem el significat d’un mot i una estratègia important és primer esbrinar el significat dins el context i, en cas de no aclarir-lo, cercar-lo al diccionari.  També vàrem endevinar mitjançant la mímica o dibuixant; A vegades va ser molt difícil! 

Mirau les nostres cares  i les dels nostres padrins i padrines: estam contents, estam satisfets, estam orgullosos de tenir-los prop de nosaltres! Ells també han quedat contents de participar en un bocí del nostre temps d’escola.



Amb aquestes dinàmiques engrescadores ens vàrem anar enganxant en la recerca del significat de les paraules oblidades, també ens vàrem  comprometre a rescatar-les i a incorporar-les al nostre vocabulari.


Per això al final de la sessió vàrem “Apadrinar un mot”, la paraula seleccionada va quedar al quadern, a la carpeta, a l’estoig,...a un lloc visible on la poguéssim veure cada dia i no oblidar-la, paral·lelament hem deixat al quadern el registre dels mots que han sortit al llarg de la sessió i el seu significat.


Entre tots hem d’aconseguir recuperar-los  de l’oblit!


Però, per aconseguir-ho de veritat,  ens hem hagut de comprometre a una missió: escampar el mot i mantenir-lo viu, com?


 -  Cal usar el mot. Ficar-lo a les frases que es pugui, no desaprofitar cap oportunitat. Cada vegada que l’empram el revivim més!

-   Fer-lo visible. Fer un pòster i penjar-lo a la porta de la nostra cambra i a l’aula, fer un collage amb lletres de diari i aferrar-lo a la carpeta. Pintar una camiseta ben original amb el mot, fer un pin, preparar un pastís i posar-hi les lletres ben grans...i moltes idees més!

-   Xerra’n. Explica’l a casa, al club d’esplai de natació, basquet..., comparteix amb els teus estimats que tens aquesta missió! 

     Una entrada molt semblant a aquesta, amb una àlbum de fotos organitzat diferent,  la trobareu a BIBLIONINS (teniu sempre l'enllaç al lateral del bloc). 

     I també al Facebook! Na Joana ens ha posat a Fundació Casa Museu LLORENÇ VILLALONGA, PARE GINARD I BLAI BONET

Continuarem! 
Deixau els vostres comentaris si recordau alguna cosa més! 

4 comentaris:

  1. Hola Sacra, aquesta activitat la record molt be,m'ha encantat aquesta activitat, era divertida, haviem de fer investigacions, hipotesis... Varem aprendre molt amb l'activitat. La meva paraula apadrinada va ser xalest ''content'', m'agrada molt perque la paraula es contenta i felc.
    Adeu i fins dema.

    Nikola Krutak 4tb

    ResponElimina
  2. Hola Sacra.
    Sóc na Lluqui i et volia felicitar per fer una entrada nova però a més a més currat, divertit...
    També et volia dir que als meus padrins lis ha encantat la nova entrada i diuen que la nostre classe és molt demanadora i investigadora.

    Ara vull parlar de l'activitat que varem fer el dimecres. Jo he trobat que l'activitat té molt d'aprenentatge i també és bastant divertida i participativa.
    El que més m'ha agradat de l'activitat ha estat que venguessin els padrins i estiguessim amb ells, per jo podem tornar a fer la mateixa activitat i a lo millor aconseguim salvar paraules.
    ADEU SACRA I 4T B VOS ESTIM A TOTS MOLT.

    MARIA DE LLUCH SASTRE VIVES 4T B

    ResponElimina
  3. Hola,
    Sacra moltes gràcies per tota sa feinada que fas a n'aquest blog, sa meva enhorabona!!!
    Besades.
    Antònia Garau. (Mare de na Rosa)

    ResponElimina
  4. Hola a tothom!!! En primer lloc vos vull donar les gràcies per enviar-me missatges o telefonar-me i vos vull dir que ja vos enyor molt. També voldria tornar a l'aula amb tots vosaltres!!!! segur què aquests dies heu fet moltes de coses i què heu passat molt de gust de fer-les. Finalment, vull donar l'enhorabona al padrins que han vengut a ajudar-nos a rescatar les paraules antigues que ja no es diuen. Va ser molt interessant!!! Esper venir dilluns!!! Adeu

    AINA PIZÀ GIL

    4tB

    ResponElimina