"L'exploració és l'activitat de buscar o viatjar amb el propòsit de descobrir, ja siguin pobles o indrets desconeguts. També s'aplica a la cerca d'informació". Nosaltres, els exploradors i exploradores del món, ens hem proposat explorar i conèixer una mica molts de temes interessants al llarg d'aquest curs. A vegades viatjarem amb la imaginació, en altres ocasions viatjarem per l'illa, o pels llibres, per la xarxa... i, per suposat, emprarem totes les eines que tenim al nostre abast. Vos convidam a participar de les nostres recerques, en els nostres viatges, entre tots i totes ben segur que ho aconseguirem!

divendres, 1 de febrer del 2013

BESTIARI FANTÀSTIC DE MITOLOGIA



Aquí teniu d’alguns dels éssers prodigiosos de la mitologia grega. Apareixen en els mites adoptant la forma d’animal i persona o de barreja de dos o més animals d’espècies diferents amb unes característiques poc comunes, aquests animals fantasiosos han arribat fins els nostres dies i encara els podem trobar a alguns videojocs, llibres de màgia (Harry Potter per exemple), jocs de rol, cinema fantàstic...Reconeixeu algun d’ells?

Esfinx: Tenia cara de dona, cos de lleó i ales d’àguila.  Vivia en una muntanya propera a Tebes, on havia estat enviada per Hades com a càstig. Proposava un enigma als viatgers, i devorava els qui eren incapaços de resoldre’l.  L’enigma era: “ Quin és l’ésser que camina amb quatre peus al matí, dos al migdia i tres al vespre, però què, contràriament a la majoria dels éssers vius, és més ràpid com menys peus utilitza en caminar?“ Ningú aconseguia trobar la resposta, fins que va arribar Èdip a Tebes, i va respondre, en ser preguntat per l’Èsfinx:“ És l’home, que va de quatre grapes quan és petit, fa servir les dues cames d’adult i el bastó quan és vell “ La resposta era correcta, i l’Esfinx es va  precipitar  des de l’alta roca on solia seure.
Medusa : Tenia una mirada tant penetrant que tot aquell que la mirava directament als ulls es convertia en pedra. Era un ésser amb urpes, cabellera de serps verinoses, llengua llarga i dents punxegudes. Tenia tot el cos recobert d'escates de drac, ullals de senglar , mans de bronze i ales d'or, que pesaven tant que amb elles no podia volar. Va ser Perseu, fill de Zeus i Dànae, qui la va matar i va lliurar el cap de Medusa a Atena, la qual va incorporar-lo al seu escut de batalla.

Grifó:Els grifons tenen el cap i les potes davanteres d'àliga gegant, amb plomes daurades, urpes esmolades i un bec ganxut. Les musculoses potes de darrera i la cua són de lleó.. Tradicionalment, el lleó ha estat sempre el rei dels animals terrestres i les àligues són els més majestuosos de tots els ocells. El grifó reunia les millors característiques de cada un. Era, al mateix temps, rei de la terra i rei del cel, per això se'l considerava un animal noble. Tot i la seva perillositat mags i déus n'han pogut domesticar. Apol·lo, déu de la música i la medicina, ho va aconseguir segons relata una llegenda grega: ell va anar a cercar un grifó per domesticar-lo, i quan va tornar en muntava un. Tot tipus de mags i déus els contractaven per custodiar tresors.

Fènix: És un ocell mascle amb les plomes daurades i vermelles, molt belles. Quan arriba a la fi del seu cicle vital, el fènix fa un niu de branquillons de canyella  i després l'encén; el niu i l'ocell es cremen amb fúria i queden reduïts a cendra, de la qual sorgeix un nou i jove fènix. El fènix nou embalsama les cendres del vell en un ou de mirra i el porta a Heliòpolis ('la ciutat del sol', en grec), situada a Egipte. L'ocell es deia que es regenerava de les ferides d'un adversari, per la qual cosa era gairebé immortal i invencible -un símbol del foc i de la deïtat.
Pegàs: Cavall alat i volador engendrat per Posidó, va néixer de la sang de Medusa en ser decapitada per Perseu.  Bel·lerofontes va voler  capturar-lo i el va muntar per vèncer la Quimera i  les amazones, fins que, endut per l'orgull, va pretendre volar fins a l'Olimp. Mentre s'enlairaven Pegas el va precipitar al buit i va arribar sol a l'Olimp, on Zeus el va convertir en un dels seus cavalls.

Centaures: Generalment, són imaginats amb sis extremitats: quatre potes de cavall i dos braços d'home; encara que, a vegades, apareixen en les històries com homes amb cames humanes i un cos de cavall que els surt del darrere. Es diu d'ells que eren rudes i de costums brutals. Menjaven la carn crua i els excrements de porc, s'emborratxaven fàcilment.

Quimera: Era un ésser  monstruós amb tres caps diferents, un de lleó, un de cabra i un altre de serp. Treia foc per la boca i devorava gent i bestiar. Vivia a la regió de Líbia, on el rei, va ordenar a Bel·lerofontes que la matés. Ho va aconseguir acostant-s’hi per l’aire muntat Pegàs i enfonsant en la seva gola una llança amb una punta de plom, que es va fondre amb el foc que exhalava i la va ofegar. 

Continuam!

7 comentaris:

  1. Aquestes fotografias son guapissimas!Mencanten,i supos que als altres tambe!



    Nikola













    ResponElimina
  2. Hola Sacra molt uapas impctams... Adeu Sacra
    FIRMAT PAR : MARIA ANTÒNIA MOYÀ FIOL.

    ResponElimina
  3. Jo crec que els altres duran fotografies molt guapes encara que els altres no li agradin si a vosaltres vos agraden aixo es el mes inportant I si a vosaltres vos agraden a mi tambe amb gradaran encara que siguin de lleons que els lleons no amb agraden pero amb conformare com els altres han de fer I si no ho fan jo li els mostrere com es fa. Aina Piza Gil!!!

    ResponElimina
  4. Hola Sacra me inspirat per fer el meu enimal mitologic amb als que as penjat li he posat un munte de cosas.





    Pau Segui Ferragut.

    ResponElimina
  5. Hola Sacra comque el Nadal ha duit un llibre d'animals mitologics em sabut moltes coses mes no nomes de Grecia..........Hi havia animals guapos i feos.


    Nikola

    ResponElimina
  6. Hola Sacra soc na Lluqui a mi el que mes m'agrada es investigar perque m'agrada aprendre coses noves escoltar les ides bones i dolentes dels companys .
    Tambe m'agrada fer els treballs perque aprenem moltes coses i a mes a mes aprenem coses i tambe al final arriba a ser com un joc molt divertit.

    ResponElimina
  7. El vostro mural de bestiari mitologic es fentastic


    NÚRIA CAMPINS 3rA

    ResponElimina