"L'exploració és l'activitat de buscar o viatjar amb el propòsit de descobrir, ja siguin pobles o indrets desconeguts. També s'aplica a la cerca d'informació". Nosaltres, els exploradors i exploradores del món, ens hem proposat explorar i conèixer una mica molts de temes interessants al llarg d'aquest curs. A vegades viatjarem amb la imaginació, en altres ocasions viatjarem per l'illa, o pels llibres, per la xarxa... i, per suposat, emprarem totes les eines que tenim al nostre abast. Vos convidam a participar de les nostres recerques, en els nostres viatges, entre tots i totes ben segur que ho aconseguirem!

diumenge, 10 de març del 2013

CENTMAT A 3r B



El passat divendres Pep Lluís Pol, representant del Centre D’aprenentatge Científico Matemàtic i president de “xeix”, Societat  Balear de Matemàtiques, va venir al nostre centre a col·laborar en diverses activitats matemàtiques. 

A 3r va treballar l’activitat denominada “ El tresor dels Nombres”, amb aquesta activitat es pretén destacar les diverses maneres de comptar que han desenvolupat les civilitzacions més importants al llarg de la història i que han donat lloc als diferents sistemes de numeració. 

Tan sols vàrem poder gaudir una horeta i per tant no vàrem treballar tots els tresors que havia en el cofre, haurà de ser una altra ocasió!


 Vista de l'interior del cofre, ens hem quedat amb ganes de més!
Nosaltres vàrem treballar una mica l’àbac xinés, el sistema de numeració sexagesimal (molt interessant les estratègies que tenien els Sumeris i els Babilonis per contar i representar els nombres)  i ens vàrem introduir en els pictogrames egipcis, també vàrem tenir l'ajuda del Google Earth. No va haver temps de més, una pena... 

 Mirau quines estratègies tenien els sumeris per representar els nombres. Feien servir cons de fang   per indicar els nombres. La unitat es representava per un "con" petit en forma de U tancada per dalt.


El sistema sexagesimal va ser emprat originàriament pels sumeris entre el 3000 aC i el 2000 aC es va transmetre després als babilonis. Però no penseu que aquesta manera de contar ja ha desaparegut, ben al contrari, encara l'utilitzem per mesurar el temps: els minuts i segons i per suposat que els nostres dies tenguin 24 hores,  també ho  fem servir en la mesura dels angles.
Imatge de la recreació d'un zigurat, molt abans que els egipcis, els sumeris ja havien realitzat aquestes construccions tan complexes semblants a les piràmides. 
Així varen resoldre com comunicar-se per escrit, la petjada de la història queda aquí molt clara no trobau?
 I com no ens podem oblidar del bestiari mitològic aquí podeu veure una representació d'una espècie de drac i un lleó-cabra-au que hi ha a la porta de Isthar, a la ciutat ja inexistent de Babilònia. 
D'aquesta manera imaginen els arqueòlegs que estava ubicada la famosa porta
Totes aquestes civilitzacions es varen desenvolupar en aquesta zona
Moltes gràcies Pep Lluís!
La sessió va transcórrer  així: 

Nosaltres continuam que tenim molta feina!!!!

19 comentaris:

  1. Va sar molt intarasant Sacra lo que com pot sar que ni san buasio o ... adeu
    MARIA ANTÒNIA MOYÀ FIOL.

    ResponElimina
  2. hola sacra ma va agrada molt cuant en Juan va venir ma ves agradat
    que es ves quedad mes bueno adeu.Miquel.

    ResponElimina
  3. Hola Sacra!Aixo es una feinada lo que fas ,es molt guapo!No m'ho puc imaginar com hu fas Sacra.Esper que als altres tambe li agradi,bono no pot ser que diguin que no peque com que es tan guapo per aixo som tan famosos!

    ResponElimina
  4. ha sigut na Nikola perque me he olvidat de posar el nom!

    ResponElimina
  5. Hola SACRA , sóm na XISCA et volia dir que lo de en PEP LLUÍS de el que ens va venir a fer el jocs de les MATEMÁTIQUES ens va fer:pensar, adivinar, va aprender cosses que no sabía com per exemple lo de se CAROLINA, varem aprende, varem descobrir, varem descobrir lo de EGIPTE...
    La veritat m'ho vaig passar molt bé!!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que guapo Xisceta!m'agrada molt lo que has escrit i supos que als altres tambe lis agradara aquest escrit...No se com hu fas pero hu provare dre fer Xisceta!

      Elimina
    2. Xisca ma agredat molt lo que as escrit si a sigut divertit

      Elimina
    3. Scra me agrade molt lo que fas al bloc seria una feinade tambe man agredat ses fotos de la exposicio de na Aina bono adeu sacra .Alessia

      Elimina
    4. SACRA ma agredat quan na Xisca Tu I YO Alessia quan xeiraven de les SERPS. Alessia

      Elimina
    5. SACRAa me agrade que fesim EXAMENS perque aprenem coses noves.Alessia

      Elimina
    6. SACRA si vols un dia puc du 2 cosas per el bloc 1 cosa com neix un pollet despres se2 cosa du un usell per mostrar una CAROLINA Alessia

      Elimina
  6. Respostes
    1. que pase amb na Nicola esqque diuen es Nicola. alessia

      Elimina
  7. hola Sacra ma agradat las fotos que as posat de en Petguis Pol. Alessia

    ResponElimina
  8. Quants de comentaris Sacra!No m'ho puc imaginar com hu fas tot aixo....M'ensenyaras un dia com es fa tot aixo?

    Nikola Krutak

    ResponElimina
  9. Hola Sacra soc n'Ainai et vull dir que aquell dia que va venir en Pep lluis amb va agradar molt perque no me pensava que dugues aquest cofre tan gros amb coses tan interessans.
    I tan ben estudiades I sabia de que anave la cosa.
    I amb va ajudar a aprendre els nombres matematics en roma.


    Aina

    ResponElimina
  10. Hola sacra ma va encantalo de cenmat varem aprenda molt.Vueno adeuque da ana a ca na marta. miquel.

    ResponElimina

  11. Els llibras son molt dibertits!!!!!!!!

    Nuria del cid 3rA

    ResponElimina
  12. HOLA SACRAMENT
    Soc na Lluqui. El que vull dir es que la idea de l' alliberament de llibres m'agrada perque no esta be acumular llibres i sempre llegir el mateix com en Geronimo Estilton o na Tea Estilton . Jo trob que si no t'agrada el llibre sempre tens la posibilidad de canviar el llibre o d' alliberarlo que es molt guapo o durlo a la llibreria per compartirlo amb algu ja que ningu te el mateix gust del llibre com el menjar...
    Ojala fesim un altre alliberament creuau els dits per fer un altre alliberament .
    BESADES, ADEU I GRACIES PER VISITAR EL NOSTRE BLOC!!!!!!

    Maria de Lluch Sastre Vives
    3rB.

    ResponElimina