"L'exploració és l'activitat de buscar o viatjar amb el propòsit de descobrir, ja siguin pobles o indrets desconeguts. També s'aplica a la cerca d'informació". Nosaltres, els exploradors i exploradores del món, ens hem proposat explorar i conèixer una mica molts de temes interessants al llarg d'aquest curs. A vegades viatjarem amb la imaginació, en altres ocasions viatjarem per l'illa, o pels llibres, per la xarxa... i, per suposat, emprarem totes les eines que tenim al nostre abast. Vos convidam a participar de les nostres recerques, en els nostres viatges, entre tots i totes ben segur que ho aconseguirem!

dissabte, 26 d’octubre del 2013

ANIMALS QUE PENSEN?

A filosofia el curs anterior ens vàrem acomiadar amb la lectura del capítol de Kio i Gus on l'avi  conta que una Balena li va salvar la vida. Ara ho hem repassat,  i donant voltes i voltes hens hem demanat si la balena de l'avi (la Leviatan segons el nom que li va posar ell) era conscient del que feia quan va salvar el padrí d'en Kio. Vaja dilema ens ha sortit! 

Primer va ser necessari esbrinar què volia dir ser "conscient" i això ens va dur a una petita recerca. Però abans vos volem contar que quan fem "filo" el primer que fem en arribar és col·locar les cadires en cercle,  de forma que ens puguem veure les cares i que tots i totes estiguem més aprop. 

A les 9 del matí ja sabem què hem de fer,  i  ho feim encantats!  Així no perdem temps.  Aquí ens teniu, tots i totes preparats, amb el llum màgic en el centre per il·luminar els nostres capets i ajudar-nos a recordar que allò important és pensar millor i respectar-nos uns en els altres. Les persianes ben tancadetes per poder veure millor els fils multicolors. Na sacra posa en marxa la gravadora i tots a escoltar, parlar i millorar les nostres idees...altra cosa és quan hi ha molta de gent que té la mà aixecada i ha d'esperar el torn, uns nerviiiiis...però ho feim molt bé!


La recerca sobre la consciencia ens ha duit a reflexionar sobre si els animals pensen. I si pensen, estimen de veritat? Clar, nosaltres estimam molt els nostres animals de companyia i tenim un bon "cacao" armat per esbrinar si quan un animalet ens fa cas o crida la nostra atenció vol dir que té sentiments, que és conscient de la seva estimació per nosaltres, i, en definitiva,  si pensa. 

-Pensa un lloro quan repeteix paraules que li han ensenyat?
-Pensa una serp quan espera la seva pressa?
-Pensa un aucell quan fa el seu niu, quan cerca menjar per les seves cries?
-Pensa una zebra quan fuig d'una lleona que l'encalça?
-Pensa la lleona quan surt de caça? I quan té cura de les seves cries?
-Pensa un ca quan fa coses que ens sorprenen? I un moix?
-Parlen els animals? Parlar vol dir comunicar: parlen entre ells? Pensau que s'entenen?
- ...
Deixam aquí la historia de Cristian, el lleó, una historia que ens ha provocat una mica més confusió (però això no és dolent, es tracta de pensar,  no d'arribar a conclusions finals);  gràcies a na Mar,  que ho duia tot apuntadet, ho vàrem poder veure i emocionar-nos. Esperam que vos agradi: 




UF! Què difícil!!

Ens han sortit paraules clau: instint, record, domesticació, imitació, recompensa, ensinistrament, aprenentatge...creiem que serà una fil ben llarg del qual podrem estirar i estirar...

La darrera activitat ha consistit en fer una piràmide del pensament animal, aviat vàrem concloure que l'home és un animal, però un animal que pensa! Per tant, l'home l'ubicam dalt de la piràmide. 

La consigna era que en fer-la es poguessin moure les opcions (sort del velcro!) ja que per ventura en escoltar un altre a  la posada en comú, podíem tenir la necessitat de canviar el nostre ordre inicial. 
I hem fet una feinada!!! Aquí teniu alguns quaderns o tasques que hem duit. Qualcú ha duit una piràmide digital i també ens ha agradat molt. 






Per suposat, no hem acabat, les nostres piràmides necessiten més reflexió i més informació; ara hem de cercar informació de les balenes, són intel·ligents les balenes? Es comuniquen? Aprenen?
Són els nostres deures pel proper dimecres!!!

Continuam i esperam els vostres comentaris!

15 comentaris:

  1. Hola sacra, que xules que on les vostres piramides!!

    Lluqui de 3rA

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola estimada Lluqui de 3rA. Però ara deus ser na LLuqui de 4t A no? Ja, ja, encara no ens hem fet amb el canvi de curs.
      Et volia dir que la teva piràmide també era molt xula, molt ben treballada i pensada. Ja ens vares comentar que t'havia duit molta feina de pensar i repensar... Recordes que et vaig demanar una còpia? Era per mostrar-la!!
      Enhorabona per la feina ben feta i per participar en aquest bloc que també és teu des del moment que ens llegeixes i participes!
      Abraçades!
      Sacramento

      Elimina
  2. Hola Sacra, quin fallo!Esteim a principi de curs i encara ens passa i a jo no es la primera vegada.

    Lluqui 4tA

    ResponElimina
  3. Ja, ja, Sí Lluqui de 4tA!! Encara ens costa a tots i totes!
    Però feim 4t i ens hem de posar les piles!
    Jo no pas pena perquè sou uns cracs! Segur que tot anirà molt bé. Ara a gaudir a tope de 4t i de totes les coses interessants que hi ha per aprendre!
    MUAC!
    Sacramento.

    ResponElimina
  4. Sacra encara me pos a plorar amb la historia de un leon llamado cristian hi ara mateix estic plorant . els enllasos educatius son molt eficasos a jo man anat molt bé´per estudiar els controls

    ResponElimina
  5. Hola Sacra.
    Avui he tingut un partit de
    bàsquet jugàvem contra
    Llucmajor. Donaven molta canya
    i tothom del meu equip sa enduit
    un bon cop. Adéu hens veiem dimarts.

    ResponElimina
  6. Ho la Sacra, aquestra entrada m'agrada molt,surt el tema de filosofía de la pregunta "els animals pensen ?" després de filosofía varem voure el vidio de "un león llamado Cristian"
    i despres a partir d 'eixo ens varem i nspirar per fer la pirámide.

    Pau Segui Ferragut





    ResponElimina
  7. Hola Sacra .
    A sa filosofia varam pansar molt varem traura mols de temes par invastigar,
    vaix tobra que quant mos varam colocar esls puestos auvaran fer molt bè.
    El video del llao el vaix ansanyar a la meva mare pare i an al meu jerma i au varan trobar molt uapo i jo vaix estar apunt de porar unaltra pic.
    Las toras eran molt guapes totas paro las mes guapas eran sas de na Aina i na Mar.
    ADEU!!!
    MARIA ANTÒNIA MOYÀ FIOL

    ResponElimina
  8. Hola Sacra, aquest vídeo ma agradat molt i pens que no han fet mal bé a n' aquest animal. Al revés lan ajudat. Perquè els animals no són com nosaltres, necessiten orientarse i aposta el varen dur a Africa i jo dic que aquest lleó les estimava molt, perquè sino no sen hagues enrecordat d'ells i no s'hagues enfilat damunt. A més, cada un està millor a un lloc o a un altre, les persones millor en pobles i ciutats i els animals més lliures.

    Gracies Sacra!!!

    Aina

    ResponElimina
  9. Hola Sacra,
    sóc na Xisca et volia dir que m'ha agradat molt l'entrada de filosofía, perqué en KIO I NA GUS trob que fan una manera molt bona de que pensam, escoltem, perqué xerrem, posem amb marxa el coco, etc...
    Trob que na Mar ho va fer molt bé duguent el vídeo perqué trob que mos va fer com treure fills perqué mos va fer com complicarmos i pensa:
    -I do els lleons pensen, o no?
    I jo consider que som una classe que si mos dius aixó direm ipotrssis...
    També están molt bé les piramedes.
    -¡Bos donc la enorabona!!!!!!!
    ADEÚ, BESSADES XISCA!!!!

    ResponElimina
  10. Hola Sacra,
    Het volia dir que jo trob que els animals pensen pero no com nosaltres.
    sobre l´amor una cosa es amor a animal a animal o animal a persona.Aixo eu volia dir el darrer dia de filosofia per que animal a animal no estimen pero animal a persona si que estimen.ADEU SACRA BESSADES.



    Maria de Lluch Sastre Vives 4tB

    ResponElimina
  11. Hola Sacra

    Aquestes vacances de Nadal, m'ho he passat genial. Hem estat tota la familia junta, els meus pares no han treballat tant, han tengut molts dies lliures i els hem aprofitat. Hem celebrat aquets dies tan especials: Nitbona, Nitvella, Nadal i els Reis. He tengut molta sort amb els regals per Nadal i els Reis, m'han duit regals que havia demanat: Legos de Stars Wars, roba, una porteria per entrenar a ca meva, un llibre i doblers per comprar mes llibres que aniré a triar.
    Adeu Sacra i Bon any 2014.
    Marc Soriano.

    ResponElimina
  12. Hola Sacra,
    ja e fet els deures . A zunba dema Dijous vallare tota sol, el vall m`oe inventat y me surt molt bè. El cantant es Sergio contreras i es nom de la canco se nom princesa de mi cuento.
    Adeu Sacra fins dema.

    Hora:21:30

    Data:dimecres 8 jener de 2014

    nom:Nereha De Cos Estrada Calvo.

    ResponElimina
  13. Hola Sacra, he quedat impactada amb la nova entrada del blog, fotos de la biblioteca, videos... sobre tot el video que sortim tots, cantam la cançó i deim les coses que hem apres.
    Aquesta entrada sirá un record per jo, de la biblioteca. Que no vaig ser l'unica que hi va participar, que hi avia altres traballs semblants al meu.
    Aixo es tot. Adeu.
    Maria Antònia.

    ResponElimina